Tillbaka till startsida

2016-04-14

12:46

Dags för kosläpp – tänk på att tvätta händerna innan och efter kontakt med djuren

Lantbrukarnas årliga kosläpp har blivit en uppskattad tradition och är ett bra sätt att visa upp den svenska landsbygden och det svenska lantbruket. Både vuxna och barn besöker gårdar, runt om i Sverige, för att uppleva kornas glädje när de släppas ut på sommarbete. Snart är det dags igen och flera tusen besökare beräknas uppleva kornas glädjeskutt.

Kosläppen är en uppskattad tillställning och ett bra sätt att visa upp vår landsbygd på. Det är trevligt att träffa och klappa djur och det tycker vi att man ska kunna göra. Det är samtidigt viktigt att vara noga med hygienen och tvätta händerna för att skydda både sig själv och djuren från smitta, säger Mariann Dahlquist, på enheten för idisslare och gris.

Klappa gärna djuren men tvätta händerna efteråt

I Sverige har vi en god djurvälfärd och friska djur, med en låg användning av antibiotika. Att tvätta händerna är viktigast för att förebygga att smittor sprids från djur till människor liksom från människor till djur. Handtvätt minskar risken för att smittämnen fastnar på händerna och överförs vid kontakt. Enbart handsprit räcker inte för att döda vissa smittämnen och handsprit saknar effekt om händerna är synligt smutsiga eller kladdiga.

Tänk särskilt på

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djuren och djurens närmiljö – glöm inte barnens händer.
  • Använd handsprit när du har tvättat dina händer.
  • Tvätta händerna noga innan du äter och om du ska äta medhavd matsäck, sitt inte där det kan finnas kogödsel.
  • Håll uppsikt över barnen (mindre barn stoppar gärna händerna i munnen).
  • Lyssna noga på den hygieninformation du får vid besöket och läs eventuellt uppsatta skyltar.
Bild