Tillbaka till startsida

2016-05-11

10:15

App ger veterinärer råd om antibiotika för hund och katt

Nu kan veterinärer på ett smidigt sätt ta hjälp av en app för att läsa om de vanligaste åkommorna på hund och katt. Appen innehåller också råd om vilka antibiotikaval som kan bli aktuella. Det är Distriktsveterinärerna som tillsammans med Strama Gävleborg tagit fram en veterinärdel till Strama Gävleborgs Strama-app.

Strama står för Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens. Gruppen är ett nätverk inom sjukvården som arbetar lokalt, regionalt och nationellt för minskad antibiotikaresistens och rationell antibiotikaanvändning.

– Antibiotikaresistens är ett gemensamt problem och ansvar som vi behöver samarbeta över yrkesgränser för att motverka. Vi är mycket glada över det goda samarbetet med Strama Gävleborg och att vi nu gemensamt kan presentera den här appen. Den är gratis och finns i både webbversion till datorn samt som app till telefonen, säger Maria Tholander Hasselrot, hygienveterinär hos Distriktsveterinärerna, som tillsammans med sin kollega Anna Norlin tagit fram informationen till appen.

Appen bygger på Sveriges Veterinärförbunds antibiotikapolicy för hund- och kattsjukvård men är uppdaterad, förenklad och kortad. Den beskriver våra vanligaste åkommor på hund och katt och innehåller råd om vilka antibiotikaval som kan bli aktuella.

– Vår förhoppning är att detta ska bli ett bra hjälpmedel för praktiserande veterinärer i deras dagliga arbete, säger Anna Norlin, överveterinär på smådjur hos Distriktsveterinärerna.

Mer information

Information om Strama-appen, mobil och surfplattalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om Strama-appen, webbversionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Antibiotikaresistenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Strama app