Tillbaka till startsida

2016-11-18

10:21

Det var bara ett litet bett, men det höll på att gå riktigt illa för tiken Nikki

Antibiotika är något av det mest värdefulla vi har och vi har länge tagit det för givet. Så här gick det till när antibiotika räddade Nikkis ben.

När de tre hanhundarna i hundspannet anföll varandra i ett ovanligt bråk fick draghundstävlingen en tvär vändning. Två av hundarna var ganska illa däran, medan den lilla tiken Nikki som hamnat emellan såg ut att ha klarat sig undan med en lätt hälta. Nikkis matte Ida upptäckte dock att Nikki hade fått ett litet sår på ett ben, som ett runt hål i huden. Förmodligen från en tand.

Nikki visade tecken på att inte må bra, så Ida tog Nikki till veterinären. Där fick hon röntgas och då förstod man hur allvarligt det var. Det visade sig att såret var infekterat och att infektionen från såret hade spridit sig till skelettet. Det är allvarligt, men ovanligt. Antibiotika sattes in för att få bukt med infektionen.

Johan Wallin, veterinär hos Distriktsveterinärerna, som behandlade Nikki berättar:

”De flesta hundbett behöver inte behandlas med antibiotika, utan läker fint med vanlig sårvård och god hygien. Använder man antibiotika i onödan kan man skynda på bakteriernas utveckling av resistens mot antibiotika, men om bettet har orsakat en infektion i skelettet kan det vara korrekt och nödvändigt att ta till antibiotika. Infektioner i skelettet anses inte kunna läka ut på egen hand och då är en behandling avgörande för hundens framtid.”

Antibiotika är ett av det mest värdefulla läkemedel vi har. Vi har länge tagit det för givet att vi kan använda antibiotika för att behandla infektioner orsakade av bakterier, men resistensen mot antibiotika ökar. Resistens betyder att bakterier utvecklar motståndskraft mot ett läkemedel, vilket leder till att behandlingen inte fungerar.

Alla kan bidra till att vi ska kunna använda antibiotika även i framtiden. Du kan göra det genom enkla val i din vardag:

  • Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.
  • Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apoteket.
  • Förebygg infektioner och smittspridning när det går, till exempel genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.
Bild