Tillbaka till startsida

2018-10-19

11:05

Afrikansk svinpest kommer allt närmare - släng inte matrester i naturen

Afrikansk svinpest kommer allt närmare, senast hittad i Belgien. Släng inte matrester i naturen och hjälp till att hindra att smittan sprids! Vi uppmanar alla att sprida budskapet för att förhindra att sjukdomen når Sverige.

Frågor och svar om ASF av Jörgen Lindahl, Överveterinär gris:

  • Vad är Afrikansk svinpest och vem är det farligt för? ASF är en virussjukdom som bara är farlig för grisar
  • Vad innebär det om vi får ASF i Sverige? Hot mot alla tamsvinbesättningar. Även perfekt biosäkerhet verkar inte att kunna skydda mot att viruset tar sig in i besättningarna. Stor misstanke att insekter spelar en roll. Flugor kan eventuellt flytta smittan. Risk att förlora export även om det bara är vildsvin som drabbas.
  • Vad har matrester med ASF att göra? ASF virus överlever lätt värmbehandling (korv och charkuteri varor) och på det sätt spridas smittan över stor avstånd av människor. ASF sprider sig också med vildsvin, men bara med 4-5 mil om året vid normal vildsvinbestånd. Finns det många vildsvin går det fortare. Sydsverige har en av Europas tätaste vildsvinbestånd.
  • Får man inte slänga äppelskruttar heller? Det får man kanske inte av andra orsaker, men ASF spridas bara med kött och annat material från grisar.

 

HÄR hittar du mer information och affischen om du själv vill skriva ut den och sätta upp den.

AFFISH A3 TRYCKPDF

AFFISH A3 WEBBöppnas i nytt fönster

Bild