Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

En ovanligt stark yrkesroll - distriktsveterinär

Ända sedan starten är det samhällsuppdraget om att vårda alla djurslag som knyter samman Distriktsveterinärernas 600 medarbetare. För att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare i branschen satsar de på att göra arbetslivet hållbart för alla medarbetare.

Kategori: Beredskap 24/7

Precis som många verksamheter och yrkesroller är veterinär ett yrke med långa och djupa rötter. Förut jobbade veterinärer främst med bönder och produktionsdjur, medan det i dag finns fler än så som önskar hjälp av en veterinär. Hundar, katter och andra djur är för många en självklar familjemedlem.

Den förändringen har över tid vässat Distriktsveterinärernas erbjudande genom utökad expertkompetens samt breddade karriärvägar för organisationens alla medarbetare, berättar klinikchefen Petra Wadlund Lindh.

Utvecklingsmöjligheter finns det gott om inom Distriktsveterinärerna. Dels på grund av att kliniker och mottagningar finns över hela Sverige, men också eftersom specialistrollerna är många.

Vi har några hos oss som exempelvis gått vidare och blivit överveterinärer och hästodontologer. Dessutom finns det många möjligheter för dig som vill bli chef och klättra vidare internt, säger Petra Wadlund Lindh.

Oavsett djurslag så är känslan av att hjälpa djur i nöd något som skapar en stark stolthet. Att Distriktsveterinärerna rycker ut när och där djuren behöver hjälp kräver samtidigt en ständig beredskap som bygger på medarbetarnas kunskap och engagemang.

Att du aldrig vet hur ett arbetspass kommer att se ut det innebär såklart en stor spänning. Även om det finns utmaningar i att ha ett jourhavande arbete så är belöningen att få se djuret du hjälper bli friskt igen. Trots att jobbet som veterinär ställer stora krav på medarbetarna så har Distriktsveterinärerna under många år jobbat hårt för att jobbet ska vara attraktivt för medarbetare i alla åldrar. En del i det handlar om att skapa balans i arbetslivet.

Det går absolut att kombinera en karriär som veterinär med att vara småbarnsförälder. Veterinär ska vara ett hållbart yrke i ett mänskligt arbetsliv.


Petra Wadlund Lindh har en bakgrund som skiljer sig från många andra inom organisationen. Hon är varken veterinär eller djurvårdare, utan har sina rötter inom besöksnäringen. Däremot är hon djurägare själv och har haft djur nära inpå under hela livet.

Alla som har djur själva kan känna igen den ängslan som uppstår när djuren är sjuka och behöver hjälp. Det som främst lockade mig till det här jobbet var att jag ville ta mina erfarenheter av att jobba med service och affärsutveckling och lyfta in det i en organisation med ett viktigt samhällsuppdrag, säger hon.

Distriktsveterinärerna är uppdelade i två regioner – nord och syd. I respektive region finns olika praktikområden där en eller flera mottagningar ingår.

Rollen som klinikchef innebär att ansvara för hela verksamheten inom praktikområden, med allt som rör personalfrågor och arbetsmiljö. Alla klinikchefer samverkar med varandra och har ständig dialog med regioncheferna, förklarar Petra Wadlund Lindh. En av de främsta fördelarna med att jobba i en stor organisation som Distriktsveterinärerna är tillgången till behandlingsriktlinjer, styrdokument och policys.

Att Sverige har en tydlig och stark djurskyddslag gör det lättare för oss att navigera enligt vad som anses vara etiskt försvarbart för djurets bästa. Veterinärerna behöver alltid, i dialog med djurägaren, göra upp en plan för vidare behandling.

Den gemensamma nämnaren för alla som jobbar inom Distriktsveterinärerna är att alla brinner för att göra skillnad i samhället.

När jag började här för fem år sedan möttes jag av den varma känslan av att alla ställer upp för varandra. En viktig pusselbit för att vi ska kunna fortsätta bo och verka på landsbygden är dessutom att djuren är friska. Det finns en enorm yrkesstolthet i att få vara med och bidra till det.

Berätta om dina djur!

Jag har sju hundar, korthåriga vorsteh, som jag och min man använder för drag. Det är inte den typiska draghunden men de är mina familjemedlemmar!

Hur gör du för att hämta inspiration?

Jag kommer från Gävle och har flyttat upp till Kiruna på senare år. Att leva och bo i fjällvärlden med ständig närhet till naturen är helt fantastiskt. Så ofta jag kan promenerar jag upp på en fjälltopp, oftast i sällskap av mina hundar.