Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Vad ska jag göra med tjugo kilo avokado?

Veterinärvolontär på Cook Islands, Polynesien

Karoline Birkeland, veterinär hos Distriktsveterinärerna i Kungsbacka, tog ut semester och jobbade sju veckor som volontär på Cooköarna nordost om Nya Zeeland. Mitt i avokadosäsongen. Spännande möten med veterinärkollegor från andra länder, jobb dygnet runt och härliga patienter och kunder på den lilla veterinärmottagningen.

Foto: Privat, Karoline Birkeland

Hon är född i Norge och utbildad i Polen. Veterinärexamen tog Karoline år 2016. Hon sökte sig då till Halland i Sverige för jobb på Norra Hallands Djursjukhus. En tid därefter började hon arbeta hos Distriktsveterinärerna i Kungsbacka. Karoline är inte rädd för att prova nya saker och gillar utmaningarna i arbetet som Distriktsveterinär.

40 timmars resa och avokadosäsong

En studiekompis tipsade om äventyret som volontär på Cooköarna. Karoline bestämde sig ganska raskt efter lite efterforskningar.

Efter 40 timmars resa från Landvetter flygplats stod Karoline på Rarotonga som är huvudön i öriket Cook Islands. Bostaden delades med fyra andra veterinärer från England och Australien och låg i anslutning till den lilla veterinärkliniken ”Te Aru Manu”. Kliniken drivs av en stiftelse och är beroende av donationer. Kunderna behöver inte betala, men kan donera till stiftelsen.

Det finns inte så mycket pengar i omlopp på ön. Det är byteshandel som gäller, berättar Karoline och fortsätter leende.

Det var avokadosäsong och en dag fick jag tjugo kilo avokado från en djurägare, som tack för hjälpen. Vad skulle jag göra med tjugo kilo avokado? skrattar Karoline.

Arbete dygnet runt

Karoline berättar att kliniken är välutrustad med två operationssalar, röntgenmöjligheter och ett litet lab. Det finns två fast anställda på kliniken som står för all administration. Sköterskor och veterinärer är alla volontärer.

Egentligen finns ingen avdelning för inneliggande patienter, men vid akuta fall på kvällen eller omfattande operationer, får fick patienterna sova över i klinikens kennel.

Vi var tillgängliga dygnet runt, och det blev en del jobb efter normal arbetstid - men å andra sidan fanns inte så mycket annat att göra på ön än att bada och jobba, berättar Karoline.

Jag har lärt mig att man kan göra väldigt mycket med enkla medel, fortsätter hon och berättar hur de tex opererade bort höftkulor på hundar som skadats i trafiken, sk. femural head/neck ostectomy.

Det är fantastiskt att se hur musklerna tar över funktionen och hunden slipper smärta och lidande och kan gå fint med lite träning, säger Karoline.

Foto: Privat, Karoline Birkeland

Harmoniska hundar i flock

Överlag berättar Karoline att lokalbefolkningen på Cooköarna är väldigt måna om sina djur. De flesta djuren har en familj, men de strövar fritt tillsammans i flock. Djuren är väldigt harmoniska och vänliga, hundarna kom gärna och badade med volontärerna.

Kliniken tog hand om alla slags smådjur på öarna och även en och annan ko, gris eller get.

Lärdomar

Att arbeta sida vid sida med veterinärer från andra länder och få ta del av deras kunskap är otroligt lärorikt. Våra utbildningar lägger fokus på olika saker och t.ex. var de engelska veterinärerna otroligt duktiga på kirurgi. Vi kompletterade varandra och lärde oss väldigt mycket när vi arbetade tillsammans.

Karoline har en del ny kunskap med sig hem som hon delar med sig av till kollegorna i Kungsbacka.

Kanske är den största lärdomen ändå att det går att göra väldigt mycket med enkla medel och att teamet av volontärer verkligen gör skillnad och kan bidra till en bra djursjukvård för djuren på Cooköarna.

Det är värt tjugo kilo avokado i alla fall! skrattar Karoline.

Text: Catharina Schepens