Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Även små djur har stor betydelse

Foto: Alexander Lindström

Mats Scharin i Hudiksvall är en av Nordens 30 hästodontologer. Trots att
han dagligen träffar många hästar i sitt yrke är det en händelse med ett
betydligt mindre djur som han minns mest från sin 32 år långa karriär
inom Distriktsveterinärerna.

Ett jourpass som veterinär kan ta många olika vändningar. Det är just det som gör jobbet så spännande och omväxlande, men också utmanande. När Mats Scharin klev på sin jour en onsdag
kväll för tio år sedan hade han ingen aning om att karriärens starkaste minne skulle rotas just den kvällen. Klockan hade passerat 22 när en man ringde och berättade att familjens dvärghamster hade ramlat från hög höjd och inte kunde röra sig.

Som alltid när det gäller små djur som oftast är oförsäkrade berättade jag att det kunde kosta från 2 000 kronor och uppåt med tanke på att händelsen skedde på jourtid. Mannen sa att kostnaden inte spelade någon roll, de ville komma in ändå. Jag hälsade dem välkomna och några minuter senare tog jag emot dem på mottagningen i Gävle där jag jobbade då, berättar Mats Scharin.

NÄR DEN MEDTAGNA dvärghamstern anlände var hela familjen med – mannen, hans fru och
parets tre vuxna barn. De berättade hur mycket det lilla djuret betydde för dem, hur hamstern
gillade att sitta på axeln när familjen kom hem efter en lång arbetsdag.

Samtidigt som de berättade hur mycket glädje denna hamster skänkt dem så insåg jag att hamstern brutit ryggen och blivit förlamad. Det fanns tyvärr inget vi kunde göra för att behandla, så jag meddelade familjen att det bästa för hamstern var att avliva honom. De hade nog det på känn redan eftersom hela familjen var med, säger Mats Scharin.

För att avsluta hamsterns lidande avlivade han dvärghamstern med familjen närvarande. Alla i familjen var ledsna och eftersom de ville begrava sin hamster när de kom hem så hjälpte Mats Scharin till att packa in det lilla djuret med bomull i en ask.

I ett sådant läge, där man ser hur mycket ett så litet djur kan betyda så mycket för en hel familj, är det svårt att inte bli berörd. Än i dag är det en historia jag minns allra mest, säger han.

MÅNGA DJUR SOM Distriktsveterinärerna möter har ett stort ekonomiskt värde, inte lika stort emotionellt. För sällskapsdjuren är det tvärtom – där är känslan och glädjen i djurets närvaro alltid det centrala.

Det var så fantastiskt att se hur denna lilla dvärghamster med så kort livslängd förmådde skänka kärlek och livskvalitet till en hel familj. Att jag får möta ett brett spektrum av människor och djur är den finaste sidan av mitt jobb, säger Mats Scharin.