Fölning

Fölningssäsongen närmar sig

En del av förberedelserna inför fölningen är att göra i ordning en väska/låda med termometer, bomull, klorhexidin, koksaltlösning, sax, rena handdukar, nappflaska, Microlax eller dylikt lavemang med mera att ha tillgänglig i stallet. Många vakar i veckor före fölningen och sedan fölar stoet när man vänder sig om och allt går bra. Men i vissa fall blir det tyvärr lite mer komplicerat.

Hjälp för stoet och fölet

Vid fölningen kan det ibland vara nödvändigt att hjälpa stoet med förlossningsarbetet. Fölet kan vara för stort, ligga fel eller vara väldigt svagt. Generellt kan sägas att en fölning ska gå fort från det att vattnet gått och värkarna har satt igång.

Ring veterinär!

och några tips på vad du kan göra själv

 

  • Om stoet har börjat krysta och inget föl syns på väg ut inom 10–15 min.
  • Om fölet kommit ut och verkar svagt och inte kan eller får dia inom 2 timmar. Tips! Prova att själv mjölka ur mjölk från stoets juver och ge fölet med nappflaska.
  • Om fölet inte får ur sig tarmbecket utan går runt och krystar, lyfter svansen och blir hängigt, slött eller oroligt. Tips! Du kan själv prova att ge fölet ett litet lavemang, exempelvis Microlax.
  • Om efterbörden inte släppt inom 3–4 timmar. Själv kan du försöka med att motionera stoet, gärna utan fölet, så att hon inte blir orolig.