Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Smittskydd | HÄST

Distriktsveterinärerna är Jordbruksverkets förlängda arm när det gäller landets smittskydd.

Vi har beredskap och en krisorganisation som på kort tid kan operativt spärra av, begränsa och förebygga spridning av smitta. Vi Distriktsveterinärer besöker många häststallar och ladugårdar dagligen och måste alltid tänka på smittskydd.

När det gäller våra hästar, så förekommer smittsamma sjukdomar som beror på virus, bakterier, parasiter och svamp alltid i hästpopulationen.

Det finns en del saker du som hästägare kan tänka på när det gäller smittskydd i allmänhet:

Ny häst i stallet

Den nya hästen bör isoleras den första tiden. Vissa sjukdomar börjar inte ge synliga symptom förrän efter flera dagar från smittotillfället. Detta gäller tex kvarka och herpesviruset. Tre veckor är en lämplig isolerings tid för ny häst i stallet.

Smitta i stallet

  • Isolera den sjuka hästen
  • de friska respektive sjuka hästarna bör hanteras av olika personal för att minska risk för spridning av smitta i stallet
  • rådgör med veterinär
  • informera ALLA som ska besöka stallet att det finns sjuka djur. Även om personerna inte ska besöka just det sjuka djuret
  • respektera eventuell isolerings rekommendationer och hästägarförsäkran vid tävlingsanmälan om det finns sjuka hästar i stallet. Gäller såklart även vid träning.

Smittspridning

Hur smittspridningen ser ut beror naturligtvis på vilket virus, bakterie eller svamp vi talar om. Generellt sprids smitta genom kläder, redskap, foder och händer och kan transporteras i luften upp till 50m.