Kategori: Smittskydd
Alla djur som reser in i Sverige från ett land utanför EU gränskontrolleras på en av EU:s godkända kontrollstationer. En av dem finns på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Hit kommer såväl djur som produkter med animaliskt ursprung.
Det kan vara exempelvis tuggben, hundmat eller avelsprodukter. När en sådan sändning kommer till Landvetter kollar jag så att dokumenten och produkten stämmer överens. Vi dokumenterar införseln så att förtullningen kan gå vidare och kunden kan få ut sin sändning, berättar veterinär och gränskontrollant David Köster.
På EU-nivå finns ett detaljerat regelverk för hur en gränskontrollstation ska se ut. Några av kraven är att det ska finnas ett rum för lager, ett inspektionsrum och ett kontor. Hela mottagningen präglas av ett starkt hygientänk.
Att det är så noga beror på att de produkter vi tar emot där ännu inte är insläppta i Sverige. Om vi upptäcker en bakterie eller om alla dokument inte står rätt till så har vi rätt att stoppa och avvisa både djur och produkter, säger David Köster.
Det är inte helt ovanligt att djuren som anländer till kontrollstationen inte uppfyller de krav som ställs. Det kan vara att chipen är oläsliga, att vaccinationskortet är ofullständigt eller att djuren kommer fram utan dokumentation.
I ett sådant läge kan vi behöva ta kontakt med veterinärer på andra kontrollstationer för att spåra djuret eller produkten. Överlag har alla vi som arbetar som gränskontrollanter i Europa väldigt bra dialog med varandra. Sverige och EU ligger långt framme med sitt smittskyddstänk jämfört med andra delar av världen. Att noga kontrollera de djur som kommer till Sverige från tredjepartsländer är därför en viktig pusselbit i ett smittsäkert samhälle.
I takt med att vi reser mer och klimatet förändrar djurens förutsättningar till välmående tror jag att gränskontrollerna kommer att bli ännu viktigare.
Utöver rollen som gränskontrollant är David Köster också operativ veterinär och klinikchef för mottagningen i Vårgårda. Att kombinera alla dessa arbetsuppgifter är inget han hade förväntat sig när han gick ut veterinärskolan i Slovakien 2010.
Att kunna göra alla de här karriärstegen inom en och samma organisation är något jag värdesätter otroligt mycket. För några år sedan fick jag exempelvis åka till Wien för att utbilda mig till gränskontrollant tillsammans med kollegor från hela Europa. Det finns många möjligheter till vidareutveckling, säger han.
Det alla delar i David Kösters roll har gemensamt är att de bygger på en ständig beredskap. Det passar honom eftersom han brinner för akutsjukvård.
Jag får en McGyver-känsla när jag rycker ut mitt i natten för att hjälpa ett djur. Att veta att det jag har i bilen är det jag har att tillgå innebär en särskild utmaning som gör att jag ständigt får sätta min kompetens på prov. Det är det absolut bästa med jobbet som veterinär och det som gör att jag trivs så otroligt bra.