Kategori: Smittskydd
Fågelinfluensan har aldrig tidigare slagit så hårt mot Sverige som under 2021. Närmare två och en halv miljoner fjäderfän avlivades. Kostnaderna för att hantera och begränsa utbrottet uppgick till närmare en halv miljard kronor – och då är inte ersättningen till de drabbade företagen inräknad.
Helena Sixtensdotter var en av Distriktsveterinärernas insatsledare under arbetet med de två största utbrotten, i Skåne och Kalmar län.
Helena lyfter att målet under en insats är att påbörja och avsluta arbetet så snabbt som möjligt. I det första skedet gäller det att bygga upp en operativ ledningscentral. Som insatsledare har hon flera perspektiv att ta utgå från – som de ekonomiska, både för de enskilda företagens och för samhället. Ju längre smittbekämpningen måste pågå desto större blir notan för skattebetalarna. Utbrottens påverkan på landets livsmedelsförsörjning är i fokus - liksom djurskyddsperspektiv som smärtfri avlivning. Till detta kommer en mängd operativa frågor kring logistik och tillgång till utrustning. I allt är insatsledarens roll central.
Vad tycker du om att arbeta i kris?
Jag får en kick av det, jag gillar att vara med i hetluften. Sedan är jag otroligt stolt över att få vara en del av Sveriges krisberedskap. Det här arbetet är viktigt för hela landet, för vår livsmedelsproduktion och för samhällsekonomin.
Till vardags är Helena klinikchef på Distriktsveterinärerna i Eskilstuna. Hon beskriver sig själv som utvecklare – inte förvaltare. I rollen som chef har hon målet inställt på att tillsammans med medarbetarna förbättra den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Helena lyfter teamarbete och teamkänsla som ett område hon kommer att prioritera extra.
Jag vill att alla ska känna att det här är den bästa arbetsplatsen de kan vara på.
Helena Sixtensdotter
Titel/arbetar som: Veterinär, klinikchef och insatsledare
Om din arbetsplats: Jag ansvarar för tre mottagningar där Nyköping är en filial i dagsläget. Flen är den lantliga, idylliska mottagningen och Eskilstuna den stora, nybyggda där det finns stor utvecklingspotential. Vi arbetar som en enhet i hela Sörmland och har i dagsläget 22 anställda och vi behöver bli flera! Hos oss har man, som veterinär, möjlighet att arbeta mer med ett specifikt djurslag om så önskas.
Antal år på Distriktsveterinärerna: Jag har varit anställd sedan 2007
Vilket är ditt starkaste minne från din tid inom Distriktsveterinärerna?
När jag satt och kalkade en ko på en gotländsk äng i solnedgången. Det var magiskt!