Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

”Jag tycker vi ska vara självförsörjande på mat i Sverige

”Skulle det bli krig ska vi kunna klara oss själva. Jag vill att våra djurägare ska kunna utvecklas och finnas kvar. Och jag vill veta hur maten är producerad.” Möt Helene Jentzen!

Kategori: Smittskydd

Helene Jentzen visste redan när hon pluggade att hon ville arbeta utomhus. Inte vara instängd mellan fyra väggar och spendera största delen av sin tid framför en dator. Helene arbetar med alla djurslag men vi träffar Helene mitt ute i Värmlands skogar för att besöka en fiskodling där man odlar regnbåge. Helene sitter på båtens kant och spanar ut över den strålande vackra insjön som badar i förmiddagssol på väg ut till de stora kassarna som fiskarna bor i.

Det bästa med att vara fiskhälsoveterinär är att man träffar så positiva djurägare. Många är pratglada och uppskattar verkligen att få berätta om sitt största intresse. Fiskodlarna är tacksamma när det kommer ut en veterinär som är intresserad, berättar Helene.

En eller två gånger per år får fiskodlingarna i Sverige kontrollbesök. Runt om i världen finns det flera allvarliga sjukdomar på fisk som vi inte har i Sverige. Kontrollerna finns för att svenska fiskar ska fortsätta att vara fria från flera virus och bakterier. Kontrollerna sker när vattnet är mellan 5 och 14 grader och i Helenes område blir de flesta besöken i maj eller oktober.

Ofta jobbar jag med planerade besök och i vacker miljö. Men när det är akut så är det akut. Då vill djurägaren ha hjälp direkt! Varje dag fiskarna är sjuka innebär förluster, berättar Helene

Helene är samordnare för Distriktsveterinärernas fiskhälsoveterinärer som är en grupp med ett dussin veterinärer runt om i landet. Teamet innebär att man inte är ensam, det skapar en vi-känsla, man lär känna varandra och det blir en trygghet. Man behöver inte kunna allting själv.

Efter instruktioner från Helene tar fiskodlaren upp 30 fiskar med en hov ur en av kassarna och lägger i en hink. Kassen rymmer 40 000 fiskar. Tillbaka på land läggs delar av fiskarnas hjärta, mjälte och njure i provrör med en rosa vätska, stryks ut på plattor och läggs i plastpåsar för att skickas till SVA för analys. ”- Du kan väl höra av dig om du ser något konstigt” ber fiskodlaren innan han hoppar in i en pick-up med en släpvagn full med utrustning efter och kör tillbaka mot fiskodlingen. Helene gör klart provtagningen och packar allt i lådor med kylklampar. Mitt i provtagningen ringer en annan fiskodlare. Hans fiskar är sjuka och han behöver snabbt Helenes hjälp.

Det bästa med mitt jobb är friheten! Jag har kört fisk sen 2010. Jag har en regnjacka med mig men jag har nog bara använt den två gånger under alla år. Den har inte behövts.

Helene Jentzén

Titel/arbetar som: Leg veterinär, Samordnare för fiskhälsoveterinärerna, Samordnare för licensläkemedel.

Arbetsplats: Distriktsveterinärerna Säffle

Examen: SLU i Uppsala januari 1991

Har du plurrat i tjänsten någon gång?

Jag har faktiskt aldrig badat. Men en gång balanserade jag på lång träspång som lutade 45 grader ner mot bryggan. Jag halkade på spången men blev uppfångad av en snabb fiskodlare.