Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Vad gör jag när min hund eller katt ätit något olämpligt?

Det är inte ovanligt att hundar och då främst unghundar och ibland även katter äter allt möjligt de kommer över. Då de ibland sätter i sig direkt olämpliga saker som kan vara giftiga eller orsaka problem i mage och tarm är det bra att veta vad du ska göra och var du kan vända dig om olyckan är framme.

Kontakta veterinär för råd angående huruvida ditt djur behöver träffa en veterinär för att få hjälp med att framkalla kräkning och eller annan behandling beroende på vad ditt djur har ätit. Att på egen hand försöka framkalla kräkning hos ditt djur kan vara direkt farligt beroende på vad djuret ätit. Allt är inte lämpligt att kräkas upp, och att ge salt för att framkalla kräkning kan ge livshotande saltförgiftning.

Vilken behandling som kan bli aktuell för just ditt djur beror bland annat på vad den ätit, hur mycket den ätit, storlek på djuret och hur lång tid det gått från intaget.

Särskilt bråttom att kontakta veterinär är det om din hund eller katt ätit något potentiellt giftigt som till exempel;

  • Russin eller vindruvor
  • Choklad
  • Xylitol
  • Råttgift
  • Läkemedel
  • Glykol eller andra kemikalier
  • Lök

Föremål som riskerar att fastna i tunntarmen är ofta fördelaktigt att försöka få upp genom kräkning, så att djuret slipper genomgå kirurgisk behandling för att plocka ut föremålet. Exempel på sådana föremål är tyg, snören, öronproppar, nappar, tamponger, leksaker mm.

Det finns veterinärregistrerade läkemedel att ge på ett säkert sätt för att framkalla kräkning hos din hund eller katt.

Vi på Distriktsveterinärerna finns redo att hjälpa dig och ditt djur med bedömning, råd och vård dygnets alla timmar, året runt. Kontakta din närmsta Distriktsveterinär