Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Kastrera din honkatt

Har du en katt som inte används i avel kanske du ska tänka på att kastrera. Fördelarna är många och genom kastrering undviker du att katten får oplanerade kattungar. Många upplever också att katten blir lugnare och mer harmonisk.

Honkatter
En honkatt kan bli könsmogen redan från 6 månaders ålder. Löpet ser lite olika ut och är individuellt. En del går det obemärkt förbi men de flesta ägare märker om katten löper. Högljutt klagande och kiss på fel ställen är några tecken. Honkatter som löper upprepade gånger riskerar att må mindre bra av stressen att leta efter en hankatt att para sig med. Har du en könsmogen utekatt är risken stor att honan blir dräktig med en oplanerad kull kattungar som följd.

P-piller
Nackdelar med användandet av p-piller är riskerna för juvertumörer och livmoderinflammation. Glömmer man att ge tabletten kan honan bli fertil och dräktig även under pågående behandling med p-piller.

Att tänka på
Kastrerade katter, både hanar och honor, riskerar att lägga på sig vikt efter operationen. Det är oftast bäst att byta till ett kastreringsfoder direkt efter operationen då ämnesomsättningen minskar. Övervikt leder på sikt till följdsjukdomar som exempelvis diabetes.

Visste du att..

  • Det finns uppskattningsvis 100 000 – 150 000 hemlösa katter i Sverige.
  • En honkatt kan föda 15-20 kattungar per år. Man brukar prata om ca 120 kattungar per hona under hennes livstid.
  • Många kattungar som föds ute överlever inte exponeringen av väder, vind och bristen på föda.
  • Studier visar att kastrerade katter lever längre, har bättre hälsa och mer sällan drabbas av skador.
  • Risken för juvertumörer och andra sjukdomar i reproduktionsorgan elimineras eller minskas avsevärt.
  • Kastrerade katter revirmarkerar i mindre omfattning, vilket underlättar att hålla hankatter som husdjur.