Fölning och fölet
Det finns väl få saker som är så spännande som dräktigheter och föl. Det är en lång process som ofta påbörjas i god tid före betäckning/inseminering. Det finns många saker att ta hänsyn till och fundera på. Stoets lämplighet, val av hingst (inte minst), möjligheter att hålla ett dräktigt sto, samt övervakning vid fölning och möjlighet att hålla ett litet föl. Ta gärna hjälp av kunniga personer runtomkring dig.
Fölningssäsongen närmar sig
En del av förberedelserna inför fölningen är att göra i ordning en väska/låda med termometer, bomull, klorhexidin, koksaltlösning, sax, rena handdukar, nappflaska, Microlax eller dylikt lavemang med mera att ha tillgänglig i stallet. Många vakar i veckor före fölningen och sedan fölar stoet när man vänder sig om och allt går bra. Men i vissa fall blir det tyvärr lite mer komplicerat.
Hjälp för stoet och fölet
Vid fölningen kan det ibland vara nödvändigt att hjälpa stoet med förlossningsarbetet. Fölet kan vara för stort, ligga fel eller vara väldigt svagt. Generellt kan sägas att en fölning ska gå fort från det att vattnet gått och värkarna har satt igång.
Ring veterinär!
och några tips på vad du kan göra själv
- Om stoet har börjat krysta och inget föl syns på väg ut inom 10–15 min.
- Om fölet kommit ut och verkar svagt och inte kan eller får dia inom 2 timmar. Tips! Prova att själv mjölka ur mjölk från stoets juver och ge fölet med nappflaska.
- Om fölet inte får ur sig tarmbecket utan går runt och krystar, lyfter svansen och blir hängigt, slött eller oroligt. Tips! Du kan själv prova att ge fölet ett litet lavemang, exempelvis Microlax.
- Om efterbörden inte släppt inom 3–4 timmar. Själv kan du försöka med att motionera stoet, gärna utan fölet, så att hon inte blir orolig.
Komplikationer efter fölning
Stoet: Kvarbliven efterbörd behöver ut och stoet behöver förebyggande behandling mot infektion och förlossningsfång. Det kan också bli aktuellt att skölja livmodern på stoet närmaste dagarna efter avlossandet av efterbörden för att ytterligare minska risken för allvarlig livmoderinflammation och fång. Kallblodshästar är allra känsligast för komplikationen förlossningsfång.
Fölet: Det är inte helt ovanligt att föl har för låg halt av antikroppar i blodet fastän de fått i sig råmjölk. Fölet kan då bli svagt och infektionskänsligt. Vi rekommenderar att man tar ett blodprov när fölet är 12–24 timmar gammalt för att kontrollera halten av antikroppar. Veterinären kan hjälpa till med blodprovstagningen, under-söka fölet, ge fölet den eventuella behandling som behövs och bedöma om fölet behöver till djursjukhuset eller inte.