Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Ögonskador häst

Ögat är en mycket känslig struktur, även en liten skada på hornhinnan kan göra mycket ont. Hästar får snabbt en inflammation i ögat som är mycket smärtsam och kan orsaka allvarliga problem om de inte får behandling.

Typiska symptom är att hästen:

 • kniper med ögat
 • ögat rinner
 • slemhinnorna i ögat är röda och svullna
 • ibland är även ögonlocken svullna
 • man kan i vissa fall se missfärgningar av ögats hornhinna.

Ett sätt att se en mindre tydlig irritation av ögat är att ställa sig framför hästen och jämföra ögonen och ögonfransarnas lutning med varandra. Om hästen tippar ögonfransarna på det ena ögat så kan det vara ett tecken på smärta från ögat (obs att detta kan vara missvisande om hästen har problem i båda ögonen).

Som alltid så beror det på just din hästs symtom och skador hur veterinären behandlar hästen.

Detta är ett exempel på hur en ”normal” ögonundersökning utförs. Man försöker ställa hästen i en lugn miljö där det går att dämpa belysningen. Först görs en allmän undersökning och kontroll av vissa reflexer som sedan kan påverkas av att hästen fått lugnande. För att minska risken att hästen rycker till vid undersökningen så behövs, nästan alltid, lugnande medicin ges.

Många gånger behövs också en lokalbedövning för att underlätta undersökningen och minska risken att man skadar ögat mer p.g.a. att hästen kniper hårt med ögat. Genom att lysa in i ögat kontrolleras reflexer och om något ser ut att avvika från det normala. Även insidan av ögonlocken kontrolleras för att se om det finns något där som kan orsaka irritationen. Beroende på hur symtombilden ser ut så bedöms vilka vidare undersökningar som utförs. För att se om det finns sår på hornhinnan färgas ögat med fluorescein som är en färg som fäster på en skadad hornhinna. I vissa fall kan man behöva ta prover från hornhinna och slemhinnor för att titta på celler eller odla bakterier, svamp eller virus. De större hästklinikerna har ögonspecialister som kan ta hand om de komplicerade fallen.

Vid ett okomplicerat sår på hornhinnan är den vanliga behandlingen pupillvidgande medicin (Atropin), smärtstillande medicin och lokal antibiotika.

En häst som behandlas med pupillvidgande ska inte utsättas för starkt ljus. Pupillen kan inte reglera ljuset som släpps in i ögat och det är smärtsamt för hästen. Effekten av Atropin kan sitta i flera dagar efter att behandlingen är
avslutad så det är viktigt att du som djurägare har koll på att pupillen kan dra ihop sig innan du släpper ut hästen en solig dag (be din veterinär visa dig hur du kontrollerar detta).
För att skydda ögat kan man fästa ett tygstycke på utsidan av en flughuva över det behandlade ögat.

Ta in hästen i stallet och dämpa belysningen.

 • Om ögat inte är synligt skadat så kan man spola ögat försiktigt med koksaltlösning för att skölja bort eventuell smuts som irriterar ögat
 • om ögat fortfarande är irriterad en halvtimme senare så ring veterinär
 • om ögat har missfärgningar så ring veterinär direkt.

Vissa hästar kan ha problem med rinnande ögon. Detta kan vara ett tecken på att tårkanalen är trång och att tårvätskan inte rinner undan som den ska. Det kan också vara ett tecken på att ögat producerar mer tårvätska än normalt. Sommartid, när det är mycket insekter är det vanligt att hästar får rinnande irriterade ögon. Hjälp dem då genom att skydda ögonen med en flughuva.

Orsaker som kan orsaka ögonproblem hos hästar (mer eller mindre vanliga).

 • Sår på hornhinna och slemhinnor. Kan orsakas av yttre trauma eller från felväxande ögonfransar men även infektioner kan orsaka sår
 • infektioner (bakterier, virus, svamp eller parasiter)
 • inflammationer (keratit, uveit med mera)
 • glaukom (grön starr eller ökat tryck i ögat)
 • katarakt (grå starr eller linsgrumling)
 • allergi
 • tumörer.