Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Komplikationer efter fölning

Stoet: Kvarbliven efterbörd behöver ut och stoet behöver förebyggande behandling mot infektion och förlossningsfång. Det kan också bli aktuellt att skölja livmodern på stoet närmaste dagarna efter avlossandet av efterbörden för att ytterligare minska risken för allvarlig livmoderinflammation och fång. Kallblodshästar är allra känsligast för komplikationen förlossningsfång.

Fölet: Det är inte helt ovanligt att föl har för låg halt av antikroppar i blodet fastän de fått i sig råmjölk. Fölet kan då bli svagt och infektionskänsligt. Vi rekommenderar att man tar ett blodprov när fölet är 12–24 timmar gammalt för att kontrollera halten av antikroppar. Veterinären kan hjälpa till med blodprovstagningen, under-söka fölet, ge fölet den eventuella behandling som behövs och bedöma om fölet behöver till djursjukhuset eller inte.

Ring veterinär!
och några tips på vad du kan göra själv

Om stoet har börjat krysta och inget föl syns på väg ut inom 10–15 min.
Om fölet kommit ut och verkar svagt och inte kan eller får dia inom 2 timmar. Tips! Prova att själv mjölka ur mjölk från stoets juver och ge fölet med nappflaska.
Om fölet inte får ur sig tarmbecket utan går runt och krystar, lyfter svansen och blir hängigt, slött eller oroligt. Tips! Du kan själv prova att ge fölet ett litet lavemang, exempelvis Microlax.
Om efterbörden inte släppt inom 3–4 timmar. Själv kan du försöka med att motionera stoet, gärna utan fölet, så att hon inte blir orolig.