Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Ringorm | HÄST

Ringorm är en svampinfektion som vanligtvis orsakas av en av arterna Trichophyton equinum och Microsporum equinum. I allmänhet anses Trichophytum ge en fuktigare infektion, medan Microsporum ger en torrare variant med något större hårlösa partier. Ringorm förekommer överallt och under hela året. Ringorm smittar till andra hästar, men kan även smitta till människa och i undantagsfall andra djurarter. Smittspridningen sker via direkt kontakt, utrustning och omgivning.

Unga hästar är mer mottagliga för infektion och på dessa ses ofta ett flertal välavgränsade, hårlösa områden med flagande, skorpig eller lite förtjockad hud. Unghästar får vanligtvis förändringarna i ansikte och på hals och bål. På äldre hästar kan förändringarna vara mer diskreta och sitter ofta där utrustning skavt (friktionsområden).
Ett klassiskt ställe för ringorm är sadelgjordsstaden. Där kan hästen få ringorm när man lånat sadelgjord av en smittförande häst. Normalt sett kliar inte ringorm, men undantag förekommer.

Diagnosen ställs efter undersökning och odlingsprov taget av veterinär. Ringorm spontanläker i regel inom tre månader. Eventuell behandling syftar i första hand till att minska smittspridningen och skynda på avläkningen. Miljön behöver saneras parallellt med behandlingen då sporerna överlever länge och kan orsaka nya sjukdomsutbrott.