Hälta/rörelsestörning | HÄST
Kraftig hälta
Undersök hästen noga, leta efter svullnader, sår, ökad puls, feber med mera. Om hästen kan gå så ta in den i boxen. Orsaker till kraftig hälta kan vara många: hovböld, fraktur, spiktramp, infektion med mera. En kraftig hälta är alltid en anledning till att kontakta veterinär.
Lindriga hältor
Lindrigare hältor kan bero på vrickningar, sträckningar, överansträngningar med mera.
- Råd - Undersök hästen noga. Kontrollera temp, puls, titta i hoven, leta småsår m.m. Om du inte kan hitta några ytterligare symtom mer än en mindre svullnad, ställ hästen i box, lägg oelastiska stallbandage med ”padd” under på alla fyra ben. Låt hästen vila under natten i box och undersök igen dagen efter. Om hältan kvarstår kontakta veterinär.
Stapplig gång
Fång är en vanlig orsak till att hästen går stappligt. Fång är vanligast på överviktiga ponnyer men drabbar allt oftare alla typer av hästar.
- Symptom - Stapplig gång, hästen står ofta med frambenen framför sig, har svårt att vända framför allt på hårt underlag, ökad puls ut/insida kota, värme i hovarna.
- Råd - Ring veterinär. Ta in hästen i en box. Se till att ha en mycket mjuk bädd. Ge inget kraftfoder utan bara hö med låg energihalt, gärna i hönät. Se till att hästen lätt når dricksvatten. Fång är allvarligt och leder alltid till en längre boxvila. Ha tät kontakt med veterinär och hovslagare.
Anaplasma (f.d. ehrlichia) som är en fästingburen sjukdom är en annan relativt vanlig orsak till att hästen är stapplig.
- Symtom - Hög feber, stapplig/vinglig gång, gulaktiga slemhinnor och ibland svullna ben.
- Råd - Ta in hästen, håll koll på hur hästen äter och dricker. Om den är påtagligt påverkad kontakta veterinär. Veterinären kan ta ett blodprov för att diagnostisera anaplasma och även medicinera hästen om det behövs.
Korsförlamning kan vara ytterligare en orsak till att hästen går stappligt. Den vanligaste situationen uppstår när en
vältränad häst utför ett hårt arbete efter några dagars vila, ofta med bibehållen kraftfodergiva.
- Symtom - Kort styltigt steg med bakbenen, vill ofta helst stå still, spänd och hård muskulatur framför allt i rygg och kors, hög puls.
- Råd - Vila hästen, håll den varm, ge inte kraftfoder, försök inte träna bort stelheten. Ring och rådgör med veterinär. Korsförlamning kan vara allvarligt och hästen kan även i lindrigare fall behöva smärtlindring.
Det går att diagnostisera korsförlamning med hjälp av blodprov.