Distriktsveterinärerna logotyp

Du har inga favoriter

Distriktsveterinärerna logotyp

Kolik | HÄST

Kolik betyder ont i magen. Detta kan ha många olika orsaker, som är allt från ofarliga till livsfarliga. Ignorera aldrig symtom som tyder på magont! Alla hästar är individer och visar olika mycket uttryck för smärta. Lär känna din häst!

Symtom

Skrapar med frambenen, rullar, ligger på ovanliga ställen, vill inte äta, reser sig och lägger sig, svettas, andas häftigt, uppdragen/utspänd buk, ”flemar” med överläppen, står och sparkar sig mot magen, tittar sig mot magen m.m.

Råd

Försök ta reda på hur länge hästen har haft symtom; hörs tarmljud, har hästen avföring - hur mycket och vilken konsistens, har hästen uppdragen/utspänd buk, vilken färg har slemhinnorna, feber, andetag och hjärtslag per minut?

Ring därefter och rådgör med veterinär om du bedömer att det behövs

Att göra

Om det går att leda den utan större problem är det bra med korta promenader, 5-10 minuter en gång per 30-60 min. Låt sedan hästen vila. Om den lägger sig och är svår att få upp så tvinga inte hästen att gå. Se till att den har väl halmad box eller ligger mjukt och inte rullar fast eller blir liggande på rygg eller kan skada sig på annat sätt. Låt inte hästen äta något, men bjud den vatten. Om hästen är påtagligt påverkad eller tillståndet försämras eller
kvarstår i över 1 timme måste du ringa veterinär.