Sårskador | HÄST
Kontrollera att hästen är stelkrampsvaccinerad och när det gjordes.
Kraftig blödning
Råd - Anläggande av tryckförband. Hästar har stor blodvolym och förblöder inte så lätt. Lägg en ihoprullad gasbinda
tryckt mot blödningen och linda sedan relativt hårt runt med t. ex. vetrap, låt det inte sitta längre än 30–40 min. När du fått på ett tryckförband så kontakta veterinär för rådfrågning då risker med sår är mycket beroende på var de sitter.
Sår igenom huden
Råd - Vid sårskador som går igenom huden på hästens ben bör veterinär rådfrågas då hästen har många känsliga strukturer på benen som ligger mycket nära huden. Ta in hästen i stallet. Sår som glipar kan behöva sys. Detta bör göras så fort som möjligt efter skadan, helst inom 6-8 timmar för att få en så bra läkning som möjligt. Även sår som ser små ut kan vara djupa och känsliga vävnader kan vara skadade.
Om benet har svullnat upp ordentligt, hästen är halt eller har feber så ring veterinär! Vid större/djupare sår är risken för infektion samt perforation av leder och senskidor givetvis större.
Använd inte kemikalier i hästens sår, tvätta endast med koksaltlösning (eventuell utspädd klorhexidintvål om kladdigt), lägg inte bandage med jodopax då det är starkt retande för huden och kan skada hästen.
Försök hålla såret skyddat från uttorkning och nedsmutsning. Om bandage ska läggas, var noga med att lägga ordentligt med bomull närmast benet och använd inte elastiska lindor. Vid minsta tveksamhet kontakta veterinär.
Även mindre sår läker fortare om hästen står i box.
Om hästen sprungit in i eller trampat på något föremål som sitter kvar i kroppen, ring veterinär innan du tar bort föremålet. Låt till exempel en spik sitta kvar i hoven om det inte är en uppenbar risk att hästen skadar sig mer. Detta underlättar veterinärens bedömning och åtgärder.