Kategori: Veterinärmedicin
För mig var det inte självklart att bli veterinär. Innan jag bestämde mig satte jag upp olika parametrar: jag ville ha ett jobb där jag känner att jag fyller ett syfte, där jag får jobba med händerna, och som är mentalt stimulerande hela karriären, säger Edvin Edde.
När han väl hade bestämt sig för utbildning ställde han in siktet på att bli distriktsveterinär efter examen. En viktig förklaring är rollen som allmänpraktiker.
Veterinäryrket är för stort för att du ska lära dig det i skolan. Där får du en basal kunskap. Här bygger jag upp min egen erfarenhetsbank över tid.
Edvin tar ett exempel från sin första beredskapshelg. Den innehöll bland annat en ko med framfall. Efter en lång och fruktlös kamp att tillsammans med lantbrukaren försöka pressa tillbaka livmodern konstaterade Edvin att det fanns två alternativ: avlivning eller amputation. Lantbrukaren frågade Edvin om han amputerat en livmoder tidigare. Nej, svarade Edvin - men att han läst om hur man gör och att han kunde ringa en kollega för stöttning. Kör på amputation sa lantbrukaren. Edvin ringde kollegan, fick råd – och amputerade. Vid nästa besök på gården mötte han en pigg ko.
Måste man alltså vara beredd på att fixa en livmoderamputation på sin första beredskap på Distriktsveterinärerna?
Nej. Min poäng är att på beredskapen är du visserligen själv, men aldrig ensam. Du har 60 kollegor över landet som också är i tjänst, som du kan nå via beredskapstelefonen 9900 för att bolla. Det är en trygghet oavsett om du är nyexad eller erfaren.
Ibland leder undersökningarna på stallbacken eller ladugården till oväntade upptäckter. För ett år sedan åkte han ut till en häst med dålig balans. Symptomen gav Edvin en flashback till en neurologikurs på utbildningen. Han kontaktade en expert på SVA – och det visade sig vara rätt spår. Hästen led av en ovanlig nervsjukdom. För hästen innebar diagnosen ett halvårs vila, för SVA viktigt material i forskningen på polyneuropati, och för Edvin en ytterligare utökad erfarenhetsbank.
Edvin lyfter närheten till djur och djurägare – hur han gillar att möta dem på deras hemmaplan. Som besöket hos ett äldre lantbrukarpar förra året. Det var en del som gått illa för dem: en ladugård hade nyligen brunnit ned och nu hade en av korna försvunnit. Edvin hittade kon som hade glidit ned för en backe. Kon låg nedkyld och utslagen av kalkbrist. Edvin injicerade kalk, fyllde kons mage med 30 liter varmt vatten och fick på henne varma täcken. Men kvällen började komma och med den kylan. Beskedet till lantbrukarparet blev ”Om hon inte har gått upp inom tre timmar måste ni ta bort henne. Hon får inte ligga över natten och lida”. På morgonen ringde kvinnan och berättade att kon hade klarat sig.
Sånt känns så bra. Över huvud taget att arbeta med lantbrukarna och deras djur. Det är de som gör att vi har mat på bordet. När jag går till jobbet känner jag att jag gör nytta.
Edvin Edde
Titel/arbetar som: Leg veterinär
Arbetsplats: Distriktsveterinärerna Kungsbacka
Examen: Februari 2018, Köpenhamns Universitet
Något jag gillar med mitt jobb: ”Att känna flow. Säg att det ringer klockan 21, du åker ut till en häst med en sårskada och vet att det kommer ta två timmar. Du är helt inne i det du gör, i kontakten med djuret och behandlingen. När du åker därifrån fattar du inte vart tiden tagit vägen. Det är flow för mig!"